За тези от Вас, които ни зададоха въпроси, но по някаква причина отговорите ни не достигнаха до тях, екипът на Тинас реши да направи тази страница, където да публикуваме отговорите.

Не забравяй, читателю, че за да получиш отговор по имейл е добре периодично да чистиш пощенската си кутия и преди всичко да въведеш коректно адреса на електронната си поща.

За да спазим поверителността на читателите ни, които първи зададоха своите въпроси към екипа, ще цитираме само първата буква на името им.

Ж.  ни писа, че имала проблем с учителя  си по английски, който се заяждал с нея. Пита  какво да направи, защото има да учи още три години в това училище с този учител.

Тинас:   Ако учителят ти по английски се заяжда с теб е по-добре да се опиташ да поговориш с него, за да разбереш какви са неговите изисквания към теб. Пиши си редовно домашните, учи си уроците и ако и това не помогне ни пиши, за да ти предложим друг вариант. Запомни, че комуникацията е много важна в случай като твоя и няма как да разбереш за какво се заяждат с теб, ако не попиташ. Освен това, всеки има лоши дни и може би просто си хванала учителя си в кофти момент.

Д. ни писа с молба да й помогнем да опознае и разбере по-добре себе си, за да може да се ориентира правилно в дадена ситуация.

Тинас:

За да опознаеш и разбереш себе си се постарай да си водиш бележки за това как реагираш в различни ситуации, пък били те добри или не-толкова. Просто с кратки думички от рода на „радостна, щастлива“ или „нервна, ядосана” след кратко описание на ситуацията. Така скоро ще разбереш начина по който реагираш при добро и зло. Човек не винаги може да види всички „за и против” в дадена ситуация, но може да разбере поведението си в нея и при следващата подобна такава, да я прецени по по-различен начин. Именно затова е добре да си водиш бележки.