За по-лесно учене

Здравей отново, Читателю,

Макар и с малко закъснение от близо два дни, искам да ти споделя, няколко неща, които ще ти помогнат да учиш по-добре през новата учебна година.

Преди всичко искам да ти кажа, че цветът, който помага да учиш по-добре е жълтия. Това е цветът на ума и на оптимизма. Не случайно Слънцето обикновено е жълто и ни дарява с топлина и светлина. Жълтото активира не само ума, но и нервната система, защото е свързано с радостта. То е оптимистично и ведро и винаги се съмнява във всеки и във всичко. Обича новите неща и не се страхува от непознатото, защото то носи светлина и щастие и винаги може да те превърне в оптимист.

Няма по-голям мислител от жълтото – то анализира и учи в дълбочина, независимо, че понякога се съмнява. Но е винаги жизнерадостно и винаги наясно с новите неща.

Затова, ако искаш да учиш по-добре и по-лесно, просто си сложи жълт цвят на бюрото. Това може да бъде жълт лист хартия, картинка с жълти цветове, или просто химикалка в жълт цвят.

За да бъдеш още по-ефективен в процеса на учене, те съветвам, също така, да се опиташ да учиш материала като си го разделяш на три точки. Защо три ли? Ами, защото три неща са по-лесни за учене отколкото десет, например. Освен това е доказано, поне така твърди сестра ми-докторката, че човек можел да запомни максимум три неща. Пак тя ми каза, че ако направиш презентация и напишеш повече от три точки, то слушателят запомня максимум три от тях, а за останалите е просто чисто присъствие, така както си и ти в часа по математика, когато не разбираш задачите или пък, когато се чудиш как да се подготвиш по всичките тези типове задачи и кои от тях са приоритет. Да не  говорим, че има основни правила и задачи, които като научиш, останалото се решава лесно. Но пак е по-лесно, ако разбиеш задачите на групички по три.

Така че жълтото и максимум трите неща, които мозъкът приема и запаметява са нещата, които могат реално да ти помогнат да учиш по-ефективно и по-добре.

Да, знам, че материалът за учене понякога клони към един голям знак за безкрайност, обаче и безкрайността може да бъде сума от много на брой малки нещица по три, защото не е речено веднага да започнеш да учиш като разбиваш нещата на три. Започни, обаче, поне с първите три, като се опиташ да разделиш урока по български или по география на няколко части и във всяка една от тях се опитай да очертаеш главните три основни неща, които трябва да научиш.

С времето, с постоянство и с помощта на жълтия цвят ще видиш как по-лесно и бързо ще учиш. Да не говорим,че ще придобиеш навика да се замисляш кои са основните три неща в даден урок, което ще ти помогне по-лесно да се ориетираш като цяло в процеса на учене.

Но, за да наработиш това и да започне то да работи за теб, е добре да се постараеш да започнеш да си правиш списък с първите три най-важни неща от даден абзац, за да можеш впоследствие  да стигнеш до трите най-важни неща в урока като цяло.

Ползвай и жълтото. Просто почни да учиш така и ще видиш, че в най-скоро време ще имаш добър резултат. А, ако искаш може да ни споделиш как жълтият цвят и най-важните три неща от урока са сработили при теб. Пиши ни на сайта на www.teenas.bg.