Когато вършиш сто неща

Здравей Читателю,

Случвало ли ти се е да вършиш сто неща едновременно с почти нулев резултата?

Ако отговорът ти е да, то съм повече от сигурен, че това ми творение ще ти е от полза.

Защото ние всички имаме понякога да вършим дори повече от 100 неща, но пък и не винаги резулататът е равен почти на нула. Да, що се отнася до енергията ти и доброто ти разположение на духа е трудно да ти повярвам, че след такова нещо се чувстваш добре и изпълнен с оптимизъм, най-меко казано.

А защо се получава така, че дори и яката тренировка във фитнеса не може да възстанови добрата ти кондиция, а си трябва  време и то достатъчно, за да можеш да се почувстваш отново добре.

Къде отиде радостта от постигането на поне едно мъничко нещо от цялата тази история с тези различни сто неща, които се появиха и искаха твоето вещо решение, да не кажа, почти на мига?

Къде остана планирането на задачите, целите, които така или иначе искаш да изпълниш за този живот?

Защо се остави на забързаното ежедневие и на липсата на време, които покориха живота ти при това не с десет, а със сто неща. Кое от кое по-важни и по-неотложни.

Или може би си горд със себе си че оцеля след цялата тази фиеста от “кое по-кое” и “кое как по-бързо”, а?

Че то и това си е яко да можеш да кажеш на братята как тъй добре си се справил със стоте и то почти наведнъж…

Така е брат, заслужава си да се похвалиш понякога, но това с якото може и да не е съвсем яко ако все още се дразниш и се нервиш от мисълта за тези така неотложни сто неща.

Ето защо, и понеже и аз бях преди време в същата тази позиция на кое от кое неотложни и бързи за решаване неща, реших да ти кажа как тази ситуация ме научи на нещо, което не само че има много общо със целите, ами е от основно значение дори, когато иде реч до това да се чувставш добре, да си наясно и в крак с времето и да ти се случват все по-хубави и по-яки неща.

Това има много общо с приоритета на задачите, защото не е добра идея целта ти какво и къде и въобще дали искаш да продължиш да учиш нещо след завършването на дванадесети клас, да я сложиш след като си захванал с добър бизнес, например. Съгласи се, че е къде-къде по-умно, ако първо научиш за бизнеса и се пообразоваш малко, а след това да приложиш на практика научените неща.

На това му се вика приоритет.

Не, че не е възможно да започнеш със бизнеса и стартираш на практика, а после да учиш теорията, но мисля, че така е по-трудно. Все едно да отидеш в десети клас преди да си завършил седмия.

Но знае ли човек, може пък ти да си от онези, на които всичко им се удава от раз, така че пробвай и разбери, кое и как работи при теб и ти носи най-добър резултат.

А за тези- останалите, които искат да минат първо седмия клас преди да скочат в десетия, искам да споделя една хубава практика, която да им помогне в борбата с направата на стоте бързи неща.

Как да приоритизираме нещата и да вършим по едно нещо в даден момент с цел да бъдем в добро състоятние на ума, тялото и духа.

Упражнение за приоритизиране на нещата:

  1. Когато имаш да вършиш много неща наведнъж отдели малко време и ги напиши на различни листчета – еднакви по големина и по цвят.
  2. После, ги сложи в кутия или ги разположи на бюрото си, като се стараеш да ги разбъркаш добре.
  3. Затвори очи, протегни дясната ръка и вземи едно от тях.
  4. Отвори го, прочети го и се опитай в рамките на пет минути да напишеш с две-три думи как можеш да решиш ситуацията, която е обрисувана там.
  5. После, за още пет минути се опитай да напишеш три допълнителни неща, които можеш да направиш във връзка с въпросното изтеглено нещо.

Въобще не се изненадвай, ако те имат по нещичко общо с останалите 99 неща.

Важното е да направиш упражнението точно по схемата и за не-повече от десет минути.

А какво да правим с останалите неща?

Опитай се днес да работиш по първото нещо, което изтегли със или без съпътстващите го  още три неща.

Утре опитай и направи упражнението за друго нещо.

Просто прибери листчетата и пак по същия начин си избери едно със затворени очи. И пак пробвай да видиш има ли още три неща допълнитело, които можеш да направиш за него.

И така докато свършиш нещата за вършене. Ден след ден. Избираш едно…после пишеш още три допълнително. Схвана логиката ми, нали?

Ами ако не са само  сто а са хиляда и двеста ли?

Просто продължи ден след ден и едно по едно да разчистваш нещата за бързо и неотложно вършене, защото това ще те тренира не само на приоритет. Ще включи интуиция, ум, време и още куп неща, които дори и не подозираш, че имаш на свое разположение. А те, един път задействани, ще ти помогнат и да разбереш по-добре, кое е това, което те кара сто неща да вършиш изведнъж едновременно и как да избегнеш надпреварата с времето, защото там няма победител или победен. Има само добро планиране и съобразяване с някои критични за момента обстоятелства, пък били и те три.

Успех Читателю! Вярвам, че това което написах ще ти бъде полезно, защото знам как то сработи при някои хора около мен, при това не става дума само за училище, учене и ученици, които сменят класа и училището, а и за родители дори. Така че опитай и виж как то ще помогне на теб.

После, ако искаш разбира се, може да споделиш опита си с нас – екипа на www.teenas.bg