Когато нещата станат трудни

Здравей отново Читателю,

Случвало ли ти се е да искаш нещо да стане, а то да вземе да се обърка и се забавя все повече и повече?

Да, има и лесно и трудно в живота, нали?

Но ако нещото така забуксува че не става и не става, не мислиш ли, че има вариант то да не е твоето или казано с други думи – да не си готов все още за него, сега?

Глупости или не, ама това си е понякога повече от факт. Вярваш или не, но всеки има периоди, когато се чуди дали е на прав път или пък не. Всеки се пита понякога, дали това, което прави, или му се налага да прави, по волята на родители или учители, дали е подходящо, особено, ако нещата, които се пъне да прави не стават и то повече от веднъж.

Ето защо искам да споделя с теб една техника, която моята сестра – докторката, беше така любезна да ми разкаже.

Е, не минах съвсем метър, така да се каже, защото все пак трябваше да й помогна да поизчистим дома за празника, но техниката си я бива и работи- това е безспорен факт.

Как знам ли, ами научих от опита, който съседчето имаше с пробните матури по математика преди време. Той, че не обича математиката и вижда бая зор с нея, та въпросната техника сработи при него на макс… Не, че и той не помогна с почистването, но ние гледаме винаги крайния резултат, нали?

Ето и въпросната техника, която няма нищо общо с това да стоиш и да решаваш задачи по празниците, защото и да се пънеш и да не се пънеш, не разбереш ли това, което пише в условието, си обречен на провал. Провал и то какъв.

Въпросната техника има за цел да ти помогне не да си решиш бързо домашното като започнеш с най-трудната част, не – тя цели да те накара да преосмислиш целите си за момента и да видиш, коя е най-лесно изпълнима и важна за теб засега. Засега, нали ме чу правилно, Приятелю?

Не познавам много хора, които да не правят гафове и то повече от три наведнъж.

Нещо не става, нещо се забатачва и ти имаш два варианта на действие.

Първи вариант – съвпада с моя овнешки инат, но това не винаги дава най-добрия възможен резултат. Та първи вариант не е нищо повече от това да продлъжиш да буташ нещата и да се пънеш да ги направиш, макар и хич да не ти се получава.

Крайният резултат, както може би вече сам се досети, са опънати нерви, доста неприлични изказвания от твоя страна и никакво постигане на въпросната цел или на нещо, което искаш, или ти налагат да вършиш сега.

Втори вариант – отказваш се, мислиш си “Дотук бях, край! Като не става не било на късмет!” Да, ама ако това ти трябва, а късметът не работи на твоя страна?

Няма решение, няма финал. Има само пак нерви и неприятни мисли и чувства, нали?

Ето защо искам да ти разкажа за въпросната техника, която можеш да приемеш като отсрочка в случая с трудно ставащите неща или цели.

Техниката – когато си изправен пред вариат едно или две, когато нещата вървят трудно или въобще не вървят, а ти искаш да имаш резултат, се опитай да направиш следното:

  1. Вдишай дълбоко и издишай поне три минути.
  2. После затвори очи и си представи, че имаш пред себе си един голям кашон с надпис “най-шантавите решения в моя живот”. Надявам се знаеш и си виждал кашон, нали?
  3. Бръкни в него, в кашона, разбира се, и извади първото решение, което можеш да стигнеш с ръка. Виж какво пише на него. При това, не се притеснявай от това, да видиш неща от рода на “излез до магазина”, “направи 5 лицеви опори или планка”, “виж новия филм в МОЛ-а” и неща от този род.

Какво беше моето ли? Ами да помогна с разчистването за идващите празници. Нали не си помисли, че само заради едно упражнение ще нося кашони с дрехи до контейнера, или пък ще мия залудо колата на нашите.

Не, истината беше, че след кратък разговор  със сестра ми я навих да ми даде да пробвам техниката, защото не вярвах много, че съседчето ще си вземе матурата без уроци по математика с нейна помощ – на техниката де, не моята.

Обаче, повярвай Приятел, това работи!

Какво стана с матурата ли? Вярвай ми питах го, защото вес пак става дума за математика, а не за чистене.

Той каза какво първо е изтеглил от неговия кашон с шантави решения – а именно, да отиде да рита футбол, а после да помоли баща си да му помогне със задачите, но понеже баща му не е спец в тази област, се наложи баща ми да се намеси и да му помогне с някои типове задачи.

Къде е уловката ли? Ами след няколко часа яко ритане беше вече наясно, че ако иска да има успех с неговите трудни неща (или цели), включително и това да има повече време за спорт, да потърси ново – шантаво решение на проблема си, при това не сега и веднага, когато вижда, че нещата не вървят и са тегави, а по-късно. След шантавото ти решение няма как да не виждаш света и проблема различно, не е ли така?

Опитай и виж кое най-шантаво решение ще си избереш следващия път, когато нещата станат трудни за теб.

Ако искаш може да споделиш своя опит с екипа на www.teenas.bg

Успех!